Case 1

COach
VZW

Onder Coach vzw vallen een vijftal opleidingscentra voor werknemers in het zogenaamde ‘paritair comité 314’: hairstyle, beauty en fitness. De vzw moedigt hen aan om levenslang te leren. Toen de coronacrisis een stokje stak voor de live lessen, kwamen de plannen van Coach vzw voor online sessies plots in een stroomversnelling terecht. Directeur Ingrid De Wolf en haar collega’s gingen op zoek naar een partner om hen volledig te ontzorgen – en die vonden ze in GoCreate. Ingrid: “We krijgen veel complimenten over de kwaliteit van onze uitzendingen en hoe goed het allemaal is opgezet. Bij GoCreate zijn ze echt fantastisch in hun vak.” Ontdek hoe de samenwerking op gang kwam en uitmondde in een heuse video library.

Online lessen tijdens de lockdown

Ingrid De Wolf neemt ons mee naar begin 2020, toen ons land in lockdown ging en Coach vzw geen kappers en schoonheidsspecialisten meer mocht ontvangen. “We hebben toen vaart gezet achter een project dat we al lang op poten wilden zetten, namelijk online lessen,” vertelt Ingrid. “We hebben research gedaan over mogelijke partners, en zijn uitgekomen bij GoCreate. Ze konden bijzonder snel schakelen, en het klikte onmiddellijk.”

Ingrid: “Wij zorgen dat de zaal klaarstaat, dat de opleider er is en dat hij of zij opgeleid is om les te geven voor de camera, maar voor al de rest zorgt CoGreate. Ze zetten het materiaal op, ze zorgen voor de link waarmee leden kunnen inloggen, en voor kwalitatief beeldmateriaal tijdens de volledige webstreaming.” De lessen zijn live, en deelnemers kunnen via een chatfunctie vragen stellen, zodat er interactie is met de leerkracht. Bij Coach vzw verwijzen ze naar de livesessies als “marathons”, en dat zijn het ook echt: “We draaien van een uur of negen ‘s morgens tot half vier in de namiddag,” verduidelijkt Ingrid. “Het zijn lessen van telkens een uur, en leden kiezen zelf voor welke topics ze aanpikken.”

GoCreate als deel van het team

Ingrid benadrukt dat GoCreate echt deel uitmaakt van Coach vzw: “Als er iemand van GoCreate komt, stelt hij zich op als één van de collega’s.” Dat is heel belangrijk, vindt ze: “We zijn een redelijk klein team en we hebben dus niet voor alles een specialist in huis. Bij GoCreate denken ze echt met ons mee en ze zijn altijd bereikbaar. Als we op heel korte termijn bijvoorbeeld nog een idee hebben voor een sessie en onze vaste contactpersoon bij GoCreate niet meer beschikbaar is, zorgen ze altijd dat er iemand anders langskomt met kennis van zaken. We hebben dan ook nog nooit een sessie moeten verzetten omdat GoCreate niet kon.”

Een videobibliotheek aanleggen

Ingrid en haar collega’s beseften al snel dat ze goud in handen hadden met hun webinars, en dat het zonde zou zijn als leden het opgenomen materiaal niet konden herbekijken. Ingrid: “We hebben dan beslist om een digitale bibliotheek aan te leggen. Daarin krijgen niet alleen de live marathons een plaats: we nemen op elke draaidag ook extra’s op om aan de video library toe te voegen.” Coach vzw heeft een proefproject lopen waarin het de bedoeling is om, voordat de lessen in de centra plaatsvinden, de bijbehorende theorie in een videosessie te gieten. “Leden die zich inschrijven voor een les, krijgen vooraf toegang tot de theorie in de bibliotheek. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden. We winnen tijd en kunnen dus tijdens de les meer aandacht aan de praktijk besteden.” Alle opnames zijn ondertiteld en de videobibliotheek is bijzonder handig in gebruik, onder meer omdat zemakkelijk doorzoekbaar is. Van “highlights op kort haar” tot “krullen knippen”: leden vinden er alles wat ze nodig hebben en kunnen met een abonnement een jaar lang alle content van Coach vzw (her)bekijken.

To be continued?

“Met de twee projecten die we nu versneld doorvoerden, hebben we als kleine vzw ineens grote stappen gezet,” beseft Ingrid. Het team van Coach vzw wil de mogelijkheden van online opleidingen en de library verder verkennen en er nog meer een gewoonte van maken om video in te zetten. “We hebben dus nog werk voor de boeg, en we blijven op GoCreate rekenen voor onze webinars. Maar zodra er zich een gelegenheid voordoet, gaan we zeker ook voor nieuwe projecten weer in zee met GoCreate, want het is een fantastische samenwerking.”